Interhome vakantiewoningen

GESCHIEDENIS REIZEN VERPALEN

.: Het prille begin

1933. Essenaar Jan Verpalen start in zijn kleine gemeente het autocarbedrijf 'De Vlinder'. In die tijd kregen autocars normaal een vogelnaam, maar Jan koos voor de verandering voor een vlinder. 70 jaar later vinden we heel wat van die vlinders terug op zowel binnenlandse als buitenlandse wegen.

De eerste autocar van Jan Verpalen was een Chevrolet met 25 zitplaatsen. Hiermee werd de allereerste uitstap gemaakt op 17 april van dat jaar 1933. De rit vertrok vanuit de naburige gemeente Kalmthout en de bestemming was de Essense jaarmarkt.

Verder wilden velen in 1933 op bedevaart naar Banneux, want daar was Maria verschenen.

1933

.: De uitbreiding

In 1938 breidde de firma uit met een tweede autocar met 30 zitplaatsen.

Op 21 augustus 1938 werd de eerste vergunning voor autocaruitbating toegekend door het ministerie van Verkeerswezen.

In 1939 brak helaas de oorlog uit. De bevolking ging niet meer op reis en in 1940 moesten beide autocars ingeleverd worden aan de Duitsers om krijgsgevangenen te vervoeren. Dat was voor Jan een grote schok, temeer omdat het zijn broodwinning was.

1947

.: Na de oorlog

Na zes jaar begon Jan met nieuwe moed en hij kocht opnieuw een autocar aan. Na de oorlog was reizen echter voor vele mensen een grote luxe geworden. Het duurde dan ook enkele jaren vooraleer het bedrijf weer vlot draaide.

In 1950 werd nog een autocar aangekocht, een Volvo. Deze bus kreeg de eerste prijs op het autosalon.

Vanaf 1958 werd er regelmatig een nieuwe autocar aangekocht, waaronder verscheidene van het merk DAF.

1950

.: Verdere uitbreiding

In 1966 telde de zaak in totaal vier autocars. Grootvader Jan besloot de zaak over te dragen aan Raf en schoondochter Maria.

In de Nieuwstraat, waar het bedrijfje toen gelegen was, werd het snel te klein. Er werd dan ook grond aangekocht op het Spijker. In 1968 werd de zaak overgebracht naar de nieuwe vestiging.

De expansie van eind jaren '60, begin jaren '70 was enorm: verschillende autocars werden aangekocht en het personeel volgde elkaar op.

Hoogtepunt was het jaar 1976, toen Raf en Maria de zaak precies tien jaar runden.

Datzelfde jaar werd de vijftiende autocar ingehuldigd.

Het jaar 1983 werd een feestjaar. Het 50-jarig bestaan werd toen feestelijk gevierd.

1958

1962

.: Een bloeiend bedrijf

In 1986 stierf grootvader Jan Verpalen. Hij had een bloeiend en rijk gevuld leven achter de rug. We kunnen met fierheid zeggen dat hij het was die de Essenaar leerde reizen.

Hij kon met een gerust hart afscheid nemen. Hij had immers de fundamenten van een bloeiend bedrijf gelegd en hij zag dat zijn werk op een bekwame en vakkundige manier door zijn kinderen en kleinkinderen werd gekoesterd en verdergezet.

Raf en Maria probeerden steeds met alle moeite de klanten steeds zo goed mogelijk van dienst te zijn.

In maart 1992 werd een A-vergunning bekomen bij Toerisme Vlaanderen zodat het reisagentschap Verpalen verder uitgebreid kon worden en alle soorten reizen georganiseerd en verkocht konden worden.

2007

.: Het heden

in 1995 overleed Raf Verpalen en zijn dochter Marleen nam het roer in handen en werd zaakvoerder.

Sinds de overname door dochter Marleen blijft Reizen Verpalen uitbreiden en intussen wordt met een team van een twintigtal personeelsleden gewerkt aan een persoonlijke service.

In 2008 vierde Reizen Verpalen opnieuw feest! Het reisbureau en autocarbedrijf blies maar liefst 75 kaarsjes uit, en dat is nog lang niet het einde...

1933-2008

© 2018 reizen verpalen bvba | contact |